2017-10-04 11:36:22• hírek • Szatmar.ro

Igazi ritkaságokat is láthattak Szatmár megye egén a madárszámlálók

Több mint félszáz szakember és önkéntes vett részt az elmúlt hétvégén a madárszámláláson Szatmár megye öt pontján. Az EuroBirdwatch akciójában idén is részt vett a Romániai Madártani Egyesület és annak szatmári osztálya.

Az európai kontinenst egészében átfogó rendezvényt az angol BirdLife Intenational természet- és madárvédelmi egyesület indította 1992-ben, vagyis 25 éve. Mára a közép-ázsiai államok is csatlakoztak. Románia már a kezdetektől bekapcsolódott, a Szatmári Osztály pedig 2004-ben számlált első alkalommal.

Ebben az évben Szatmár megyében öt helyszínen figyelték és számlálták a madarakat a szakemberek és az önkéntesek: a kökényesdi horgásztó környékén, a szárazberki és a majtényi halgazdaság környékén, a Szamos mentén Szatmárnémeti alatt és a nagyszokondi-béltekhodosi gyűjtőtó környékén, valamint a Szarka erdőben. Az 56 madár- és természetbarát összesen 3185 egyedet és 43 fajt számolt meg. Ezek közül a legtöbb, szám szerint 2125 tőkés réce volt. Megfigyeltek két vándorló madárfajt is: 250 parti fecskét és 80 örvös galambot.

Igazi ritkaság viszont a nálunk téli vendégnek számító nagy őrgébics, az átvonuló ritka ragadozó, a halászsas, mely éppen a Berki tó felett halra vadászott, valamint a nagyszokondi erdőben látott fekete harkály.

Romániában 51 helyszínen 334 személy vett részt az akcióban és 81618 egyedet észleltek. Érdekes mód az erdélyi megyék voltak a legszorgalmasabbak.

Európai viszonylatban 41 ország 934 helyszínén 21 704 személy több mint 4 millió egyedet észlelt. Az adatokat ebben az évben Szlovákia gyűjtötte és adta tovább Londonnak, tájékoztat Romániai Madártani Egyesület Szatmári Osztálya.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: